Mijn favorieten

Huizenmarkt in Zeeland: Wie biedt er meer?Onder de 150.000 euro is er in Zeeland nauwelijks nog een huis te vinden. De keuze is zeer beperkt, zeker voor wie eisen stelt aan de kwaliteit en de locatie. Huizen tot drie ton zijn vaak al verkocht nog voordat het bord te koop aan de gevel hangt.

Hendrik van Hoeve is voorzitter van de afdeling Zeeland van de makelaarsvereniging NVM. ,,De polpulaire twee-onder-een-kappers in de prijsklasse tussen de 220.000 en 280.000 euro zijn binnen een paar minuten al verkocht'', aldus de Terneuzense makelaar.  De kritische grens ligt volgens NVM-voorman Van Hoeve net onder de drie ton. Overbieden komt bij woningen in de hogere prijsklasse nauwelijks voor.

Probleem

Het probleem is het karige aanbod gecombineerd met de lage rentestand die een hoger hypotheekbedrag voor meer mensen bereikbaar maakt. De crisis sloeg na 2008 een gat in de woningproductie. Inmiddels wordt er weer volop gebouwd in Zeeland, maar de nieuwbouw kan de vraag niet bijhouden. 

Het gaat daarbij niet alleen om het aantal, maar ook om het soort woningen dat op de markt komt. Er is een enorme behoefte aan appartementen en patiowoningen, zegt Van Hoeve. Veel ouderen willen  verhuizen naar zo'n woning waarbij alles op één verdieping te vinden is. Maar er zijn veel te weinig van dit soort woningen gebouwd. Gevolg is dat de ouderen in hun eengezinswoning blijven wonen, waardoor de doorstroming stokt.
 

De prijsstijgingen zijn het laatste jaar hier echt ongelooflijk - Hendrik van Hoeve
 

Naast het teruglopende aanbod ziet Van Hoeve in zijn eigen regio Zeeuws-Vlaanderen ook een stijgende vraag. De onroerendgoedmarkt begint de vruchten te plukken van de verbeterde bereikbaarheid en de toegenomen bedrijvigheid in de Kanaalzone. Niet alleen Terneuzen profiteert hiervan. ,,Als mensen geen woning in Terneuzen kunnen vinden, zoeken ze het in de dorpen in de omgeving. De prijsstijgingen zijn het laatste jaar hier echt ongelooflijk'', aldus Van Hoeve. 

In de grotere Zeeuwse steden spreek je niet meer over honderden, maar slechts over tientallen te koop staande woningen in het prijssegment tot drie ton.   

 

Bron: PZC